Falu Ringmärkare

Falu Ringmärkare

I Falun Ringmärkare är vi ett stabilt team som ringmärker med olika syften. Våren 2016 genomfördes en assistentkurs och 2020 en ringmärkarkurs. 

Är du intresserad av att besöka ringmärkningen så visar vi gärna fåglar och berätta, om det inte är för mycket fåglar att märka.
Fåglarna går först!

 

Falu Ringmärkare har en egen Facebooksida som heter Ringmärkning i Falun. Där finns information och resultat. Studiefrämjandet är ett viktigt stöd i projekten.

 

CES märkning
Constant Effort Site

CES är ett projekt som genomförs på ca 20 platser i Sverige och även i andra länder. Vid Kyrkbytjärn i Vika startade vi projektet 2002 men gjorde om standarden 2008 med 15 nätplatser. Kyrkbytjärn ät en av de mest värdefulla CES-platserna i Sverige eftersom vi ringmärkt med standardisering sedan 2008.  Projektet innebär 12 ringmärkartillfällen från maj till augusti vid samma dag och samma tidpunkt samt med samma antal nät. Önskan är att visa populationsförändringar, ortstrohet, ungfågel- och vuxenöverlevnad. Många fåglar kommer tillbaka efter övervintringen och det är alltid lika fascinerande. Mer om CES här.

 

Holkmärkning vid Hälsinggården

Det är 20 holkar uppsatta i området. Varje år kontrolleras äggläggning, kläckning och sedan ringmärks ungarna i maj-juni. De vanligaste fåglarna är talgoxe, blåmes och svartvit flugsnappare och även entita. Kontakt: anders.danielsson@bravida.se

 

Ljusloggning av tornseglare

Tillsammans med Lunds universitet har ett intressant ljusloggningsprojekt genomförts på två häckande grupper tornseglare i Bjursås och i Kniva. Genom loggningen har vi kunnat följa våra tornseglare till Liberia-Kongo och tillbaka till häckplatsen. Numera kontrolleras och ringmärks vuxna och ungar i holkarna varje år utan ljusloggning. Här kan du läsa mer om ljusloggningen  FoF från 2012.

Höstmärkning vid Ingarvshöjden

Sista veckan i augusti, då CES är avslutad, börjar höstmärkningen på Ingarvshöjden. Platsen har varit mycket bra för blåhakar, videsparv, piplärkor och siskor. Tyvärr har buskage och träd vuxit sig höga men fortfarande ger det mycket smått och gott. Under hösten ringmärker vi när vädret och lusten faller på, ända fram i oktober. 

 

Sidansvarig och kontaktperson

Gittan Matsson
0723 41 80 62
gittan.matsson@gmail.com

sv_SESwedish