Tallbit 2022, foto: Bo Hultgren
6 november, 2024
Aktuella observationer i Dalarna - OKTOBER 2024
RRKs preliminära månadsrapport.
Sammanställningen är endast ett urval av vad som rapporterats i Dalarnas rapportområde på Artportalen under OKTOBER månad drygt 1025 anmärkningsvärda observationer och kan innehålla fel. Dolda rapporter redovisas naturligtvis inte.
Tack för dina rapporter
Rapportera via Artportalen, då kommer dina rapporter direkt till Regionala Rapportkommittén, RRK Dalarna.
VIKTIGT
Vill du skydda känsliga arter och deras områden – rapportera alltid dina fynd i Artportalen!
- Ange alltid ett så högt häckningskriterie som möjligt under häckningstid, då döljs fyndet för allmänheten.
- Ange alltid en noggrann lokalangivelse, 100 meter eller mindre för att säkra att rapporten ska synas i Skogsvårdsstyrelsens automatiska datasökning.
Detta kan möjligen hindra till exempel en skogsavverkning i ett känsligt område.
Oktober 2024
Inga större avvikelser från en ”normal” oktober när det gällde vädret, kanske något varmare än normalt?
Oktober är alltid spännande när det handlar om fåglar – se nedan!
Största ansamlingen med vitkindade gäss var 41 ex. vid Norra Barken, Smedjebacken. Som vanligt fanns många gäss av flera arter i Hedemoratrakten. Som mest räknades 2800 sädgäss där. Även spetsbergsgäss noterades där, men de största mängderna gällde sträckande fåglar i västra delarna av landskapet. Från Malung-Sälen kom rapporter om 47 ex., 60 ex., 90 ex. och 111 ex. Utanför Ludvika noterades 69 ex. Upp mot 30 bläsgäss fanns i Hovranområdet, Hedemora.
Brunand sågs i Borlänge och Ludvika. Från fem lokaler kom rapporter om bergänder, ett till fem ex., men i Norra Barken, Smedjebacken, sågs hela 18 ex. rastande. Svärtor (också ett till fem ex.) fanns i Orsa, Mora och Smedjebacken.
[Fasaner] rapporterades i vanlig ordning mest från Avesta där 68 ex. vid Isaksbo sticker ut. Utsläppta för jakt, naturligtvis. Enstaka sågs även i Borlänge och Vansbro. Rörhöns fanns vid Kyrkbytjärn och Myrans våtmark i Falun. En smådopping rastade vid Vikaviken i Mora, och en gråhakedopping fanns vid Flinesjön, Hedemora.
Vid Rudängsmyran i Borlänge rastade en 1K kustpipare och på samma lokal var den större beckasinsnäppan från september kvar ett par dagar in i oktober. Även två dvärgbeckasiner sågs där. Arten noterades också vid Bonäs, Mora, och vid Lindänget, Orsa. Vid Flinesjön, Hedemora, rastade en sen silvertärna i mitten av månaden. Upp till tre ägretthägrar sågs på flera lokaler i Hedemora. Enstaka ex. fanns även i Leksand och Borlänge.
Från Orsa, Malung-Sälen och Smedjebacken kom rapporter om lappuggla. Hökuggla sågs endast i Älvdalen, och jorduggla vid Nås, Vansbro. Härfågel rapporterades från Älvdalen, Malung-Sälen (2 lokaler), Orsa och Mora. Troligen handlar ett par fynd om samma ex. Kungsfiskare fanns vid Isaksboholmen i Avesta samt vid Flinsbäcken i Hedemora.
En råka rastade vid Rudängsmyran i Borlänge och två ex. sågs vid Tunkarlsbo i Smedjebacken. Vid Kyrkbytjärn i Falun rapporterades skäggmesar rätt flitigt. Som mest var det 10 ex.
Så till en av månadens häftigaste observationer: Vid Lindänget i Orsa sågs en fågel som av beskrivningen att döma inte kan ha varit något annat än en klippsvala!
Årets enda tajgasångare rastade vid Norrviken på Sollerön, Mora, den första oktober. Vid Lindänget i Orsa ringmärktes lokalens elfte (!) höksångare i mitten av månaden. Höstfynd av ringtrast nedanför fjällen är inte vanliga. Nu fanns ett ex. vid Knästen, Nås, Vansbro, och ett ex. vid Klockarhagen i Mora. När vi ändå är inne på avdelningen trastar kan 700 björktrastar vid Lindänget nämnas. Dessutom rapporterades hela 670 sträckande rödvingetrastar vid Venjan, Mora.
Svart rödstjärt sågs också vid Venjan. Dessutom fanns arten inne i Hedemora och Smedjebacken. En större piplärka sträckte vid Finsta Ängar, Hedemora.
Så till häftig obs nummer två: Vid Äxuln, Sör Amsberg, Borlänge sågs och fotograferades en piplärka i slutet av månaden som av allt att döma var Dalarnas andra fynd av sibirisk piplärka!
Sibirisk piplärka, foto: Bo Johansson, Borlänge
En rödstrupig piplärka fanns vid Vikaviken i Mora i början av oktober.
Den 23:e oktober gick ”proppen ur” när det gällde rapporter om tallbitar. Det började med tre fynd i Ludvika och dagarna därpå ”rasade” rapporter in om ett till 14 ex. från runt 15 lokaler från Älvdalen i norr till Ludvika i söder, med en tydlig västlig dominans. Till sist tre fynd av bändelkorsnäbb: Ett ex. noterades vid Nyckelmyren, Ludvika, ett ex. vid Islingby, Borlänge och ett ex. vid Översjökölen, Särna, Älvdalen.
Bertil Rahm, RRK Dalarna
Kommentarer
Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.
Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.