21 mars, 2021

Fågelinfluensa

Det är förstås stort fokus på corona-pandemin för närvarande. Samtidigt ökar också fågelinfluensan oroväckande.

Hittills är det främst vitkindade gäss i Skåne som drabbats samt flera arter rovfåglar, t.ex. duvhök, pilgrimsfalk och berguv som alla äter andra fåglar. I sydöstra Sverige har ovanligt många döda knölsvanar rapporterats, och det finns skäl att misstänka att fågelinfluensa kan vara en bidragande orsak.

Det fall som påvisats närmast Dalarna är en svan i Heby i Västmanland. Var det påvisats fall av fågelinfluensa går att se på …
https://www.sva.se/djurhalsa/smittlage/karta-over-fagelinfluensa-hos-vilda-faglar/

Fågelinfluensa är en virussjukdom som orsakas av influensavirus A, vilket delas in i olika typer. De former som främst orsakar sjukdomsutbrott hos fjäderfä tillhör gruppen H5 eller H7.


Restriktioner för tamhönsbesättningar

På grund av fågelinfluensan råder restriktioner för de som har höns och andra fjäderfä. De får t.ex. endast vistas utomhus under vissa förutsättningar. I södra Sverige har stora fjäderfäbesättningar fått lov att avlivas. Läs på Jordbruksverkets hemsida om vad som gäller om du har höns.


Rapportera

Hittar du en död fågel kan du rapportera den på https://rapporteravilt.sva.se/.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kan då kontakta dig och ev. skicka förpackningsmaterial så att fågeln kan skickas till dom för analys.


Litet hot för människor

Den variant av fågelinfluensa som är aktuell i Sverige nu anses inte utgöra något hot mot människors hälsa, men man bör ändå vara noggrann med handhygienen om man hanterar döda fåglar. Småfåglar löper ytterst liten risk att drabbas av eller bära på fågelinfluensavirus, så utbrott hos svanar, gäss, änder och rovfåglar medför ingen orsak att stänga ner den vanliga typen av fågelmatningar. Dock ska man alltid vara uppmärksam ifall man ser sjuka småfåglar på sin matning, inte minst så här års när bland annat salmonella och gulknopp kan förekomma. Då gäller rekommendationen att avbryta matningen under några veckor samt göra ren utrustning och städa undan så mycket av frörester och fågelbajs som möjligt. Är man noga med hygienen vid hantering av fågelmatningsutrustning och undviker att andas in partiklar som yr så är risken oerhört liten att bli smittad av någon ”fågelsjukdom”.

 

Källor:

 

Petrus Tengnér

Dela gärna!

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish