
Brandkronad kungsfågel, 2025-05-06 i Stensbo. Foto: Peter Olsson
4 juni, 2025
Aktuella observationer i Dalarna - MAJ 2025
RRKs preliminära månadsrapport.
Sammanställningen är endast ett urval av vad som rapporterats i Dalarnas rapportområde på Artportalen under MAJ månad, ca 4100 anmärkningsvärda obsar och kan innehålla fel. Dolda rapporter redovisas naturligtvis inte.
Tack för dina rapporter
Rapportera via Artportalen, då kommer dina rapporter direkt till Regionala Rapportkommittén, RRK Dalarna.
VIKTIGT
Vill du skydda känsliga arter och deras områden – rapportera alltid dina fynd i Artportalen!
- Ange alltid ett så högt häckningskriterie som möjligt under häckningstid, då döljs fyndet för allmänheten.
- Ange alltid en noggrann lokalangivelse, 100 meter eller mindre för att säkra att rapporten ska synas i Skogsvårdsstyrelsens automatiska datasökning.
Detta kan möjligen hindra till exempel en skogsavverkning i ett känsligt område.

Maj 2025
Maj blev i stort sett en blåsig historia, ofta med kyliga vindar från nordsektorn. Några undantag var de enstaka dagar då vi fick en liten försmak av sommaren. I början av sista majveckan kom ett rejält bakslag med snöfall ända ner i söder. Några arter dök upp tidigare än vanligt trots allt, men den allmänna känslan var att många andra dröjde. Ingen ny Dalaart hittades men ett mycket oväntat 2:a fynd gjordes!
I början av maj rastade en stripgås i Borlängetrakten. En mandarinand hade stannat kvar i Smedjebacken och sågs under större delen av månaden nära kyrkan. På minst åtta lokaler kunde man avnjuta årta. Rastande svärtor rapporterades från ett tiotal lokaler, de flesta vid Siljan och Orsasjön. Som mest rastade elva ex. vid Holens badplats, Orsa, och i slutet av månaden rapporterades arten från lämpliga biotoper i fjällnära sjöar. Vid en handfull lokaler noterades alfåglar rastande. Arten sågs i Väsman, Ludvika, i Runn, Falun, i Siljan, Rättvik och så två fynd i Orsasjön, Orsa.
Vaktel dök upp under månadens tio sista dagar i Hedemora, Borlänge och Orsa. Vid Stadssjön i Hedemora hördes småfläckig sumphöna vid ett par tillfällen. En smådopping höll till i en av dammarna vid Ansta, Säter, och ett ex. rastade vid Rudängsmyran i Borlänge. Vid Bingsjön, Rättvik, var ett par gråhakedoppingar tillbaka. Inga fynd av rastande ex. gjordes.
Lite efter mitten av maj noterades de första fjällpiparna på Nipfjället, Älvdalen. Från fem lokaler sågs rastande fåglar, ett till nio ex (Borlänge, Gagnef, Leksand, Vansbro och Mora). Fem myrspovar rastade vid Vattnäs, Mora, en vecka in i månaden. Ett ex. rastade i slutet av maj även vid Södra Bysjön, Nås, Vansbro. Dessutom sågs ett ex. på flera platser i Mora-Orsa under de sista majdagarna. Samma ex. som drog runt eller nya rastande sträckare? En rödspov fanns vid Flinesjön, Hedemora, den första maj.
Vid Lindänget, Orsa, rastade först två roskarlar och fyra dagar senare sågs ett ex. på samma lokal. Där hittades även en myrsnäppa – första fyndet i Orsa sedan 2017! Arten sågs även vid två tillfällen vid Rudängsmyran i Borlänge, samt spelande ex. noterades på möjliga häcklokaler som Tisjökölen i Malung-Sälen och Fiskvasselsjön, Särna, Älvdalen. Spelande dubbelbeckasiner fanns i Ludvika, Leksand samt Mora.
Från sju lokaler rapporterades silltrutar, i vissa fall bara som ”silltrut”, i andra fall som ”Tundra/Atlant/eller Nordsjötrutar”. Både i början och slutet av månaden sågs en skräntärna på ett par lokaler i Hedemora. Två svarttärnor fanns tillfälligt vid Flinesjön, Hedemora. Ett intressant 4:e fynd var den kohäger som dök upp en dag i början av månaden vid Gärdsjöbo, Smedjebacken. Runt Hedemora noterades ägretthäger på en handfull olika lokaler. Sannolikt handlade de flesta observationerna om samma ex. som drog runt.
En honfärgad stäpphök sågs vid Garsåsflyten, Mora, i början av maj. Röd glada sågs i Avesta, Säter, Borlänge och Vansbro. Brun glada rapporterades flitigast från Borlänge men arten sågs i alla kommuner utom i Smedjebacken, Falun, Gagnef, Leksand och Älvdalen. Runt tio öppna rapporter gällde lappuggla. Arten noterades i Smedjebacken, Ludvika, Gagnef, Leksand, Rättvik, Mora, Vansbro och Malung-Sälen. Från Älvdalen kom månadens enda öppna rapport om hökuggla. Jorduggla hittades i Hedemora, Borlänge och på Fulufjället, Älvdalen.
En härfågel sågs i mitten av maj vid Blixbo, Falun. Från runt tio lokaler kom rapporter om kungsfiskare och trädlärka noterades på minst sju lokaler. Ett ovanligt fynd var den berglärka som fotograferades strax nedanför toppen av Städjan, Idre, Älvdalen i slutet av månaden.
Busksångare dök upp under de sista dagarna av maj och två av fynden i Borlänge var troligen de första för året i hela landet! Arten hördes på tre lokaler i Borlänge, en i Avesta och en satt vid Lima kyrka, Malung-Sälen. En flodsångare rapporterades från Stadssjön, Hedemora. Så månadens största överraskning: Vid Vassjön, Sör Amsberg, Borlänge, hittades en ökensångare den 11:e maj. Andra fyndet i Dalarna och nu ståtar Borlänge med två av de ca 20 fynden i hela landet! Arten noteras i kustnära områden för övrigt. Förra gången arten sågs i Borlänge var det vid Norra Backa industriområde i slutet av oktober 2016.
Vid Stensbo, Grangärde, Ludvika, hittades en samarbetsvillig brandkronad kungsfågel i början av månaden. Den var kvar på platsen några dagar. Rastande blåhake sågs vid Backa i Rättvik och vid Vassjön, Borlänge. Under månadens sista dagar fanns sjungande fåglar både vid Fulufjället och Nipfjället, Älvdalen.
Två mindre flugsnappare fanns vid Långsjön, Romme, Borlänge, och en 2K hane sjöng på Gruvområdet i Grängesberg, Ludvika. Arten noterades även vid Marnäs, Rättvik, samt vid ”Böneskogen” vid Lindänget, Orsa. Andra fyndet för Lindänget. Från nära 15 lokaler rapporterades svarta rödstjärtar. En hane citronärla fanns vid Lindänget och en lappsparv rastade även där. Ett ex. fanns också vid Venjan, Mora. Ett kärt återseende för många var den hane videsparv som upptäcktes på Sollerön, Mora, i mitten av månaden. Arten har nästan försvunnit från landskapet och detta ex. visade sig gilla lokalen så pass att den fortfarande är kvar nu i skrivande stund, i början av juni.
Bertil Rahm, RRK Dalarna
Kommentarer
Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.
Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.