
Röd glada, foto Patrik Engberg
5 maj, 2025
Aktuella observationer i Dalarna - APRIL 2025
RRKs preliminära månadsrapport.
Sammanställningen är endast ett urval av vad som rapporterats i Dalarnas rapportområde på Artportalen under APRIL månad, ca 3 900 anmärkningsvärda obsar och kan innehålla fel. Dolda rapporter redovisas naturligtvis inte.
Tack för dina rapporter
Rapportera via Artportalen, då kommer dina rapporter direkt till Regionala Rapportkommittén, RRK Dalarna.
VIKTIGT
Vill du skydda känsliga arter och deras områden – rapportera alltid dina fynd i Artportalen!
- Ange alltid ett så högt häckningskriterie som möjligt under häckningstid, då döljs fyndet för allmänheten.
- Ange alltid en noggrann lokalangivelse, 100 meter eller mindre för att säkra att rapporten ska synas i Skogsvårdsstyrelsens automatiska datasökning.
Detta kan möjligen hindra till exempel en skogsavverkning i ett känsligt område.

April 2025
Månaden började med ett par sommarvarma dagar, men ganska raskt kom kylan och nordvinden tillbaka med aprilväder. I mitten av april blev det åter varmare med vind från sydsektorn, men vid påskhelgen kom kylan tillbaka och välbehövlig nederbörd började falla.
Det verkar som om denna vår går till historien som en av de vårar med många mycket tidigt anlända vårfåglar av flera arter som svalor, sångare, rödstjärt, buskskvätta, rosenfink m.fl. Eftersom flera tidiga eller extremt tidiga fynd måste granskas/dokumenteras innan slutgiltig publicering, avstår jag från att ta med dem här. De godkända fynden kommer i nästa årsrapport i FiD.
Vitkindade gäss sågs på flera platser och sädgäss kunde räknas i hundratal i Hedemora i början av månaden. Även många spetsbergsgäss fanns kvar, och flockar sträckte norrut framför allt i mitten av månaden. T.ex. sågs 150 ex. vid Flogen, Gagnef, 93 ex. vid Finsta ängar, Hedemora, och 100 ex. i Falun. Som mest fanns 30 bläsgäss vid Trollbosjön, Hedemora.
En mindre sångsvan rastade en tid vid Sundbornsån, Falun, ett ex. rastade vid Åmåsäng i Mora och ett ex. sågs vid Flinesjön, Hedemora. Mandarinänder dök upp på flera håll. Arten noterades i Ludvika. Borlänge, Falun, Orsa och Malung-Sälen. Ett högst oväntat besök var ”ansamlingen” med fem hanar och en hona rödhuvad dykand som en dag rastade vid Limsjön, Leksand. Troligen största ”flocken” någonsin i Sverige! En hona bergand fanns kvar vid Vattnäs, Mora, och en annan hona sågs vid Mojesjön i Gagnef. Svärtor sågs i Mora och Orsa. Vid Holens badplats i Orsasjön rastade även två par alfåglar.
[Rapphöns] och [fasaner] rapporterades mest från Avesta, men [fasan] fanns även i Borlänge, Falun och Gagnef. En ansamling om 1500 ringduvor vid Tå, Gustafs, Säter, är värd att ta med. Rörhöns dök upp på de vanliga lokalerna i Ludvika, Borlänge och Falun. Som mest fanns sex ex. vid Kasttjärn inne i Ludvika. Arten noterades även vid Midsommarparken i Avesta, vid Fatburen i Hedemora och vid Enviken, Falun. En smådopping rastade vid Rudängsmyran i Borlänge och gråhakedopping var tillbaka vid Bingsjön i Rättvik.
Dvärgbeckasin rastade vid Lindänget i Orsa och ett ex. hördes spela på Sollerön, Mora. Vid Östanforsån i Falun rastade en silltrut och ett ex. sågs flyga förbi vid Amungen, Hedemora.

Två vita storkar rastade vid Grangärde, Ludvika, och kanske det var de som delade upp sig för ett ex. sågs sedan vid Trönö i Borlänge, ett ex. vid Toftbyn, Falun och ett ex. sträckte vid Venjan, Mora. Foto Peter Olsson.
Ägretthäger fanns i Hedemora, Ludvika, Borlänge och Leksand varav tre ex. rastade vid Fornbybanken.
En hane stäpphök sågs på Sollerön, Mora, och dagen efter sågs en hane (samma?) vid Lindänget i Orsa. En hona rapporterades i slutet av april från Finsta ängar i Hedemora och från Nyckelmyren, Ludvika. Röd glada rapporterades flitigt. Arten sågs med ett eller två ex. i Hedemora, Säter, Borlänge, Mora, Vansbro och Malung-Sälen. När konstaterar vi första häckningen? Många rapporter av ett till två ex. brun glada kom också in. Från häckningskommunerna Avesta och Säter verkade paren vara tillbaka. Troligen fanns tre ex. även i Borlänge, så kanske vi får häckning även där. Arten noterades även i Mora och Orsa.
Lappuggla rapporterades från Smedjebacken, Gagnef, Rättvik, Mora och Malung-Sälen. Från de norra delarna av Älvdalen kom några rapporter om hökuggla. Under ett par dagar i slutet av april rastade härfågel vid Uppsälje i Vansbro, Malingsbo i Smedjebacken och Bondarvet i Avesta. Kungsfiskare sågs vid Frostbrunnsdalen och Forshuvud i Borlänge samt vid Hulån, Vansbro.
Svart rödstjärt fanns som vanligt vid Outokumpu industriområde i Avesta. I Ludvika, runt Hitachi, verkade två hanar (en ad., en 2K) och en hona hålla till. För övrigt noterades arten vid Västerby i Hedemora, vid Fäggeby, Säter, vid Venjan, Mora, vid Mosjön och Malungsfors, Malung-Sälen. Vid Finsta ängar i Hedemora sträckte en skärpiplärka och ett ex. sågs även flyga förbi vid Sanda, Mora. Glädjande nog kom sju rapporter om lappsparv in under månaden. Arten noterades i Hedemora, Ludvika, Mora, Orsa och Malung-Sälen.
Bertil Rahm, RRK Dalarna
Kommentarer
Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.
Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.