25 oktober, 2023

Svinpest i Dalarna

DOF har fått ett mail från Smittbekämpningsenheten på Jordbruksverket.

De har observerat att det fins rapporter på Artportalen från det av svinpestdrabbade området och ber DOF om hjälp att sprida viktig information om svinpesten.


Brevet från Jordbruksverket

Vi har nu ett pågående utbrott av afrikansk svinpest i flera kommuner i Västmanlands och Dalarnas län. Afrikansk svinpest är en smittsam och dödlig sjukdom som drabbar vildsvin och grisar, dock inte människor eller andra djurslag. Afrikansk svinpest innebär ett stort lidande för de smittade djuren och dödligheten är hög. Det innebär också stora ekonomiska konsekvenser och kan få stor påverkan på vår livsmedelsproduktion och livsmedelsförsörjning.

 

Med anledning av utbrottet råder det förbud mot att vistas i skog och mark för att förhindra smittspridning. Mer finns att läsa på vår webbsida: Afrikansk svinpest – Jordbruksverket.se

 

Vi befinner oss just nu i ett kritiskt läge i bekämpningsfasen och behöver därför all hjälp vi kan få för att sprida information om vad som gäller i den smittade zonen (det har bland annat kommit till vår kännedom att det har skett inrapporteringar till Artportalen från den smittade zonen och från platser där det inte är tillåtet att vistas).

 

Därför vore vi väldigt tacksamma om ni vill lyfta frågan med era medlemmar – att påminna om att restriktionerna gäller och att det nu är viktigt att hålla i och hålla ut. Vi förstår att restriktionerna är tuffa och påverkar många människors vardag. Men vi behöver alla hjälpas åt att hindra spridningen av afrikansk svinpest.

 

Tack på förhand.

 

Vänligen
ASF 2023, operativ grupp
Johanna Nilsson

 

Smittbekämpningsenheten
Jordbruksverket


Besöksadress: Skeppsbrogatan 2, 553 29 Jönköping
Tfn 036-15 58 80
Johanna.Nilsson@jordbruksverket.se
www.jordbruksverket.se

Dela gärna!

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish