3 december, 2019

DOF 60 - NOVEMBER - Höst- och jubileumsmöte

Dalarnas Ornitologiska Förening, DOF bildades den 4 november 1959.
Föreningen har under året firat detta med en resa till Falsterbo, bildvisningar och andra aktiviteter och det stora firande var på föreningens höstmöte den 17 november.

Höst- och jubileumsmöte

En ruggig novemberdag samlades ett 40-tal medlemmar på Dössbergets värdshus i Bjursås strax norr om Falun för att fira. Ordförande Stig-Åke Svenson hälsade välkommen och därefter höll Bengt Oldhammer ett föredrag om tjädern och skogsbruket. 

 

Bengt talade bl.a. utifrån sin bok om tjädern i Tyrestas nationalpark. Tjädern är en fågel som har berört människan sedan lång tid tillbaka, det finns t.ex. hällristningar avbildande tjäder. Många ortsnamn mm kan också härledas till tjädern. Finska studier har visat en minskning av tjäderpopulationerna på 40-85 % sedan 1960. Olika teorier som har förts fram är förekomst av rovdjur, klimatförändringar och skogens förändring. 

 

Vi fick bl.a. lära oss att ett tjäderspel täcker 300-700 ha, med en central spelplats, och sedan olika tjäderrevir i en tårtbit. Bengt kom sedan in på dagens skogsbruk, med hyggen och fragmentering av skogslandskapet. Snart är 90-95 % av våra skogar plantager. Han berättade också om det arbete som pågår med Ore skogsrike. Statliga Sveaskog fortsätter att avverka, nu säger man sig tillämpa s.k. mosaikhuggning.

 

Efter fika med mingel höll Henrik Ekman ett föredrag under rubriken “Det måste finnas plats för det vilda – i skogen, och i rutan”. Henrik arbetar på SVT med inköp av naturprogram och är berättarrösten till de flesta naturfilmer som visas. 

 

Hans föredrag och bilder kretsade kring vargen, och dess plats i vår fauna. Han berättade om hur den jagades, och utrotades, på 1800-talet. I Yellowstone nationalpark, i USA, återinfördes vargen, och har skapat en balans mellan rovdjur och bytesdjur. Henrik framhöll att vargen påverkar naturen både positivt och negativt, men han tyckte att det var obegripligt att man inte uppskattar rovdjuren mera. 

 

Andra djur som planteras in för jaktens skull orsakar numera problem. Det man kanske främst tänker på är vildsvinen, som enligt Henrik nu är bortom kontroll. Man har dock sett att vargen har börjat jaga vildsvin. Även dov- och kronhjort orsakar problem i bl.a. Sörmland. Slutligen berättade Henrik om naturfilmer i SVT och arbetet med att välja ut dessa. Framförallt kommer filmerna från BBC. På en fråga om varför det inte visas fler svenska filmer förklarade han att de svenska naturfilmerna måste nå högre kvalitet för att visas i TV.

I nästa paus var det Gittan Matsson och Karin Björklund som höll i trivselaktivteter i form av en frågesport. Frågorna hade oftast anknytning till DOF eller Dalarna, t.ex. hur många häckande fågelarter som finns i Dalarna, vilka fåglar de lokala fågelklubbarna har i sina loggor och vem som har varit ordförande längst i DOF. Vinnare blev lag Blåmes med 18 poäng av 26 möjliga. Laget bestod av Urban Grenmyr, Dan Romell, Lotta Bonde och Petrus Tengnér.

 

I pauserna visades också Lars Hanssons filmer. En utställning med bl.a. gamla protokoll och fotografier fanns också att beskåda.

Jubileumsfesten avslutades med middag och flera höll minnesvärda tal. Ordförande Stig-Åke ville egentligen inte blicka bakåt, men konstaterade att mycket har gjorts i föreningen under åren. Men för att se framåt siade han om hur det kan se ut om 30 år i föreningen och i Dalarnas fågelfauna, t.ex. att lappsparv och lappmes utgått som häckfåglar i Dalarna, medan t.ex. ägretthäger och röd glada tillkommit.

 

Petrus Tengnér

Dela gärna!

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish