2 december, 2019

DOF 60 - SEPTEMBER - Resa til Falsterbo

Torsdag 12 september

DOF har börjat resa igen!

Buss med chaufför avgick från Borlänge kl. 07:00.

 

Där stiger de flesta av de 21 deltagarna på. Några ansluter i Ludvika. Arrangörer och reseledare är Karin Björklund och Christina Damberg med viss hjälp av Inga Karhu. Efter ett kort stopp för bensträckare anländer vi till Brahehus vid Vättern för lunch. Vid 17-tiden anländer vi till Falsterbo Kursgård där vi ska bo två nätter. Vi inkvarteras i 2 hus med 4 rum i varje och med möjlighet att laga mat. Någon skådning hinner vi inte med denna kväll utan vi äter tillsammans på pizzeria Bella Donna.

 

 

Fredag 13 september

Kl. 05:00 ringer klockan och 06:00 avgår bussen mot Nabben.
Regnet slutar efter ungefär en timme ,men den hårda blåsten håller i sig hela dagen. Flera av oss är nybörjare och några andra är vana skådare och tillsammans artbestämmer vi det mesta. Där fanns bland annat svarthalsad dopping, skärfläckor, kentska tärnor, sandlöpare, kärrsnäppor, kustpipare, gravänder med flera i lagunen innanför Måkläppen.

 

En pilgrimsfalk står och spanar på sandreveln och orsakar ibland oro och panik. Utanför ligger en mängd sälar och i vågorna guppar sjöorrar i ett stort antal. Sparvhökarna jagar småfåglar ibland rosenbuskarna. Bivråkarna gör sträckförsök i blåsten och flockar av gulärla och trädpiplärka kämpar på utöver havet.

 

Mängden rovfåglar är inte så stort som vi hoppats på så vi lämnar Nabben vid 10-tiden. I samråd med golfare korsar vi golfbanan. Annars finns risk att träffas av en golfboll.
Vi äter vår medhavda matsäck vid Ljungen, ett stort öppet fält bevuxet med ljung, en klassisk plats för rovfågelspaning. I dag lugnt, annars kan imponerande summor av bivråk, ormvråk, sparvhök, glador, örnar och en och annan raritet skruva och ta höjd och sträcka mot sydväst. Vi provar sedan Falsterbo kanal vid lotsvillan, belägen vid kanalens södra ände. Samma lugna tempo på rovfågelsträck även här. Vad gör vi då?

 

Det finns hos många önskemål om att se vit stork när vi nu är i Skåne. Det blir buss mot Krankesjön. Björn, vår trevlige chaufför, kör tålmodigt runt Sollidendammarna utanför Malmö, där mer än 20 storkar synts senaste veckan, men vi letar förgäves. Krankesjön är nästa stopp där det är nästan storm. Vi spanar från Silvåkratornet och ett gömsle. Skräntärnor, en storskrakekoloni, havsörn, 17 st. ägretthägrar, 100-tals snatteränder, ses. Vi far hemåt via Vombs ängar och plötsligt hörs ett glädjerop i bussen – VIT STORK!

 

Ute i en hage står den, en ensam stork, blick stilla, på ett ben till allmän beskådan. Så roligt! På kvällen äter vi på Pizzeria Ljunghusen under trevlig samvaro och med god mat och dryck.

 

 

Lördag 14 september

Mot Nabben kl. 06:00. Sol, men mindre vind men ändå för stark för att fåglarna ska sträcka ut i större mängder. Det är betydligt fler fågelskådare vid vindskyddet längst ut idag. Bivråkar och sparvhökar kan studeras bra.

 

I Falsterbo fyr finns en liten shop där man kan köpa souvenirer och böcker, en fin utställning och ett litet kafé.

 

Utanför fyrträdgården berättar P-G Bentz pedagogiskt om den ringmärkning som pågår vid fyren. Han visar upp ringmärkta fåglar och han berättar vad vi ser och hör i luften. Han står där varje helg kl. 08:00 till 12:00 från augusti till oktober.

Han har för sitt ideella arbete under åren fått motta fina utmärkelser.


Från Kolabacken vid golfbanan ser några av oss en stäpphök passera och flera bivråkar som cirkulerar på låg höjd.

 

Vid Ljungen står långa led av skådare när vi anländer. Det är sparsamt med rovfågelsträck även idag, men mycket ärlor. Forsärla, gulärla och sädesärla födosöker framför oss i gräset. Fascinerande många amiralfjärilar njöt i solen av saven på björkstammarna.

 

Bussen tar oss sedan till dammarna vid Skanörs hamn. Där fanns många gäss och änder. Några av oss kan en lång stund studera en gråhäger som gång på gång lyfter upp och kastar en slingrande orm i försök att få död på den.

 

Nästa stopp är Foteviken norr om kanalen. Det är en skyddad vik där vadare och sjöfåglar finner bra rastplatser. Vi passerar med bussen en mängd hästhagar tills vägen tar slut.

 

Vi irrar och letar bra obs-platser, men för hög vass skymmer sikten. Bäst blir att gå ut på näset där vi ser två havsörnar som jagar upp stora flockar av gäss och ljungpipare med Öresundsbron i bakgrunden. Där finns även törnskata och stenskvättor med flera.
Sista kvällen festar vi på restaurang Millenium. Vi har väldigt trevligt vid långbordet, mycket glam och skratt. Vi skålar för arrangörerna och tackar så mycket för allt jobb de lagt ner för att denna resa skulle kunna bli av.

 

 

Söndag 15 september

Hemresa kl. 08:30 med lunchpaus i Brahehus även denna gång och vi är hemma i Borlänge vid 18- tiden.

 

En fantastiskt fint ordnad resa med god sammanhållning. Våra reseledare Karin och Christina med flera inblandade har gjort ett jättejobb. De tog hand om oss från morgon till kväll och Karin skötte snacket i bussens mikrofon med den äran. En mycket trevlig resa där vi tillsammans lyckades se 107 arter!

 

Karin och Christina — vi hoppas på fler resor till ur fågelsynpunkt heta platser!
Kanske till Getterön, Flatruet, Öland eller en reprisresa till Falsterbo? Nybörjare och vana fågelskådare från hela Dalarna ges då möjlighet att tillsammans studera kustnära fåglar, fjällfåglar, rovfågelsträck med mera.

 

Ja, önskemålen är många efter denna lyckade resa!

 

 

Birgitta Rune och Lena B. Johansson

Dela gärna!

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish