11 mars, 2020

Fortsätt skåda fågel

För några år sedan började DOF återigen med studiecirklar för nya skådare. Först med flera cirklar runt om i Dalarna med temat ”Börja skåda fågel”. Dessa följdes sedan upp med cirkel ”Utveckla ditt skådande” – och nu uppmanar DOF till fortsatt fågelskådning med en kvällsträff och flera exkursioner under temat ”Fortsätt skåda fågel”.

 

Tisdagen den 10 mars samlades drygt 20 personer till DOF introduktion- och informationskväll på just det tema. Torsdagen upprepas det med en liknande kväll i Falun.

 

DOFs projektgrupp består av Lars-Erik Nilsson Borlänge, Peter Sjö, Falun och Karin Björklund, Ludvika.

På första träffen på Fornby Folkhögkskola i Borlänge kom förstås de flesta åhörare från Borlänge, men det var även många från angränsande kommuner, Ludvika, Säter och Falun.
Lars-Erik började med information och bilder om vilka fåglar som man ser på årets olika årstider. Han visade även bilder på några av Dalarnas finaste fågellokaler från norr till söder, samt lite egna smultronställen och beskrev vilka fåglar man ser på olika typer av fågellokaler – och påminde om att trots att vi inte har några kustlokaler i Dalarna så har vi inte så långt till Gästrike-kusten.

 

 

Sedan tog Peter över och tipsade om hur man kan artbestämma fåglar i fält. Vad man kan kolla när man ser en fågel för att kunna artbestämma den. Fågelns storlek i förhållande till andra arter som man känner igen och kanske till och med ser samtidigt. Färg och beteende, näbbform, övergumpens färg, ögonring, ögonbrynsstreck, näbb- och benfärg, flygsiluetter och för änder vingspegel både på flygande och simmande fåglar och sedan förstås den miljö som fågeln befinner sig. Mycket att spana in, men vet man vad man ska kolla på blir det med träning lättare – och allt detta är bra ledtrådar för att artbestämma fåglar. Sedan är ju vissa fåglar väldigt lika, som tex entita och talltita och fram för allt väldigt många sångare – och då berättade Peter att då får man förlita sig på deras läten och sin egen hörsel. Han spelade då upp läten på just entita och talltita samt busk- och kärrsångare. Och lär man sig lätena, då blir det även möjligt att artbestämma dessa fåglar i fält. 

 

Peter tog också upp att ljuset spelar stor roll. Vår bedömning av fåglarnas färg ändras beroende på vilket väder det är – och det kan även påverka vår uppfattning av deras storlek.

 

Karin berättade sedan om olika aktiviteter som DOF planerar och håller på med och om att fortsättning på träffarna ”Fortsätta skåda fågel” blir exkursioner till några av Södra Dalarnas finaste fågellokaler. Några datum är inte spikade, men planen är att följa våren med en träff i slutet på mars som sedan följs upp med en träff i april och en i maj. Karin berättade också om DOFs kommande resa till Getterön. Läs mer här.

 

 

På träffen informerades också kort om DOFs hemsida, rapportering på Artportalen, lite om fågelböcker och digitala hjälpmedel som olika fågel-Appar, som är lättare att ha med sig ut i fält (i mobilen) än tunga fågelböcker. Dem får man kolla upp sedan när man kommer hem igen.

 

Under fikat fanns det möjlighet att kolla lite på kikare, fågelböcker och tidskrifter och självklart få tips och idéer vid val av kikare.

En trevlig och intressant kväll tror jag alla som var där upplevde det som. Vi som var där tackar för att Karin, Peter och Lars-Erik ställer upp.

Svend Svarrer  

Dela gärna!

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish