25 januari, 2020

Smålommen – en gåta!

Går det bra eller dåligt för smålommen?

Svaret är både ja och nej, eller rättare sagt; vi vet inte säkert.

Projekt Lom har nu pågått i över 25 år. Varje år har många inventerare över hela landet kontrollerat hur häckningarna gått för storlom och smålom. För smålommen kontrolleras häckningar årligen för ca 9 % av populationen. För Svealand och Dalsland, där de flesta av landets smålommar finns, är det en långsiktigt negativ trend i häckningsutfallet. Det är naturligtvis stora variationer mellan enskilda år men för hela perioden 1994–2019 var resultatet 0,60 stora ungar per stationärt par. För senare halvan av den perioden, 2008–2019, var det bara 0,51 ungar per par. Själv har jag sedan början av 90-talet årligen följt ett 60-tal smålomslokaler runt Malung.

 

Häckningsresultatet är här betydligt sämre nu än det var på 90-talet. Det är också många tjärnar där smålommen tidigare häckat regelbundet som nu står tomma eller där man bara ser smålom tillfälligt.

 

Samtidigt visar fågeltaxeringar, främst standardrutterna, att observationerna av smålom ökar. Enligt den myrfågelinventering som gjorts i Dalarna senaste åren finns det också betydligt fler smålommar på myrar nu jämfört med under inventeringen på 70-talet.

 

Hur går detta ihop? Kan häckningarna försämras samtidigt som populationen ökar? Kommer det in lommar från grannländerna? Tja, i alla fall inte från Finland. Där har häckningsutfallet försämrats på samma sätt som i Sverige. Har smålommen bytt häckningslokaler? Går häckningarna dåligt på de gamla lokalerna vi började inventera på 90-talet, men bättre i tjärnar vi inte kontrollerar, till exempel de tjärnar på myrar där de nu hittats men där de inte fanns på 70-talet? Eller är det så att 25 års inventering är för kort tid? Smålommen är långlivad och det bättre häckningsutfallet på 90-talet kanske fortfarande håller uppe en god population, men att senare års svagare häckningsutfall inte kommer att synas i populationen förrän om 10–20 år?

Smålom, foto: Ulf Risberg

Svaren har vi inte, men frågorna är spännande. Fler inventerade smålomstjärnar i Dalarna skulle kunna bidra till att lösa gåtan. Att inventera smålom är lätt och kul. Man behöver inte vara duktig på att känna igen fåglar. Det handlar om en enda art och man behöver inte kunna några läten. Inventering av smålom passar alltså bra för den som inte känner sig så erfaren, men vill delta i meningsfull fågelskådning.

 

Men man måste besöka varje smålomstjärn flera gånger under sommaren för fullständig inventering som kan användas i Projekt Loms statistik. Ibland kan två besök räcka. Oftare behövs det tre eller fyra. Man måste nämligen se en ruvande lom, eller hitta bo som nyligen använts. Om häckningen lyckas ska ungarna sedan följas tills de är minst hälften så långa, storleksklass III, som de vuxna lommarna. Det behövs inget rapportformulär utan allt kan dokumenteras i Artportalen. När du noterar aktiviteten ”obs i häcktid, lämplig biotop” eller högre aktivitet till exempel ”ruvande” blir observationen dold av sekretesskäl. Ungar, som naturligtvis också omfattas av sekretessen, noteras med aktiviteten ”pulli/nyligen flygga ungar” och i det publika kommentarsfältet noteras ungen/ungarnas storlek i klasserna I till IV, beroende på ungens längd. I = <25% av vuxens längd, II = 25–50% av vuxens längd, III = 50–75% av vuxens längd och IV = >75% av vuxens längd.

 

Det är naturligtvis lika värdefullt att rapportera misslyckad häckning som lyckad och den som inventerar samma lokal under flera år gör en särskilt värdefull insats. Mer information om lommar och rapporthandledning för inventering kan hittas på BirdLife Sveriges hemsida. Klicka dig fram till Projekt Lom via Fågelskydd och Artprojekt, och klicka sedan på ”inventera-rapportera”. Direktlänken till information om hur man inventerar är https://projektlom.birdlife.se/rapporteringsinformation/.

 

Du är också välkommen att kontakta
Mats Eriksson (tel. 070-609 94 33, eriksson.tommered@telia.com), som samordnar det nationella arbetet inom Projekt Lom, Uno Skog, Falun (tel. 010-225 03 63 uno.skog@gmail.com eller Börje Dahlén, Malung (tel. 070-22 68 331, borje.dahlen@telia.com

Dela gärna!

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish