Kungsörn

Kungsörn

Foto: Börje Dahlén

Syfte/Mål

Målet med projekt kungsörn är att stärka kungsörnens möjlighet till långsiktig överlevnad i Dalarna.

Metod

Genom en noggrann kartläggning, inventeringar och ringmärkningar samt stödutfodring vintertid.

Inventering och ringmärkning

Sedan 2003 bedrivs inventeringar i samarbete med länsstyrelsen över större delen av Dalarna med självständiga inventerings¬grupper i de flesta kommuner. I februari och mars spanar vi efter spelflygande örnar från platser med bra utsikt. Vi kontrollerar att kända örnar är på plats i sina revir och om någon av örnarna i paret blivit utbytt sedan föregående år. Vi försöker också hitta nya revir. I maj och juni kontrolleras alla kända bon och nya bon eftersöks. I juni görs ringmärkningen. Från slutet av juli till mitten av september kan nya revir fastställas genom flygga ungar.

Vintermatning

Någon text om vintermatningen som dock inte är projektets arbete …

Resultat/rapporter

Resultatet av inventeringarna sammanställs för hela länet. Länets samordnare redovisar antalet revir och häckningsframgång till länsstyrelsen som skickar resultatet vidare till Viltskadecenter som ansvarar för nationell rapport. Naturvårdsverket bidrar genom länsstyrelsen med reseersättning till de ideella inventerarna. Inventeringarna är också en del av föreningen Kungsörn Sveriges nationella arbete och genomförs och redovisas enligt föreningens riktlinjer. Det innebär att det insamlas betydligt fler uppgifter om revir och häckningar än de länsstyrelserna efterfrågar. Dessa uppgifter sammanställs nationellt av Kungsörn Sverige. I samarbetsprojekt med SLU i Umeå tas blodprov på ungarna i samband med ringmärkningen för analys av DNA och tungmetaller. Ruggade fjädrar från det häckande paret insamlas också från boet och boområdet för DNA-analys.

 

DOFs projekt skriver även en lokal rapport som presenteras i medlemstidningen och på hemsidan.

Historik/bakgrund

Ideella kungsörnsinventeringar har bedrivits i Dalarna sedan 1959 då Gunnar Lind letade upp de första bona i nordvästra Dalarna. Mer systematiska årliga inventeringar påbörjades 1964 och intensifierades när Alf Nordin, strategiskt boende i Idre, anslöt till inventeringsgruppen 1976. Sedan 1980 har det ringmärkts i alla bon som det gått att klättra till. 2002 kom kungsörn med i lagstiftningen om rovdjur för vilka länsstyrelserna har ansvar och därefter har inventeringarna gjorts i samarbete med länsstyrelsen. I slutet av 1970-talet kände man till åtta kungsörnsrevir, alla i nordvästra delen av Älvdalens kommun. Under 1980-talet tillkom elva revir varav ett i Mora. Under 1990-talet hittades fyra revir, ett vardera i Mora och Orsa och två i Malung-Sälens kommun. Därefter har ytterligare revir tillkommit, även i Rättvik, Vansbro och Falu kommuner men i Falun saknas ännu lyckad häckning.

Förekomst

Dalarnas kungsörnsrevir finns huvudsakligen norr och väster om Siljan. Sex kungsörnsrevir är numer inaktiva, d.v.s. de har inte varit besatta de senaste fem åren. De flesta av dessa revir ligger i fjälltrakterna. Det innebär att tätheten tunnats ut i nordväst och utbredningsområdet har förskjutits mot sydost. De flesta nya revir som upptäckts senaste tioårsperioden bedöms inte vara nyetableringar utan har funnits länge men undgått upptäckt. Under senaste tioårsperioden har det i genomsnitt varit 36 besatta revir i Dalarna, tolv lyckade häckningar och fjorton ungar per år. De allra flesta ungarna har kunnat ringmärkas. Vi bedömer att kungsörnspopulationen i Dalarna inte ökat på senare år.

Projektgrupp

  • Börje Dahlén

Sidansvarig och kontaktperson

Börje Dahlén
0280-101 90
borje.dahlen@telia.com

sv_SESwedish