27 mars, 2023

Hur söker tretåig hackspett sin föda?

UPPROP

Det behövs mer fakta om tretåig hackspett inte minst för att skydda häckningslokalerna från avverkning. Därför tar vi gärna hjälp av dig för att studera och dokumentera hur tretåig hackspett uppför sig vid födosök. Tretåig hackspett anses vara en specialist i barrskogsmiljöer till skillnad från större hackspett som via sitt val av föda betraktas som mera utpräglad generalist. Fågeln är känd för sina märken på framför allt granstammar, där den hackar lättidentifierade hål på en löpande rad i barken. 

Hack-märken från tretåig hackspett.
Foto: Björn Ferry.

 

Märken efter savsugning.

Foto: Åke Persson.

Savsugning

Den så kallade savsugningen sker också på tall och björk och flera skådare har observerat att också större hackspett lapar sav. Savsugning som metod anses vara mera vanlig i norra Sverige och mera sällsynt i de relativt nyuppkomna, brakborrerika skogarna i södra delen. I Dalarna verkar mönstret upprepas. En finsk undersökning visar att savsugning nyttjas i huvudsak före häckningssäsongen där sav kan vara en viktig födokälla för en större framgång i häckningen. Därefter tar insektsdieten över som också ungarna åtnjuter.

 

Specialist eller generalist

En specialist och en generalist skiljer sig ofta i den sökbild fåglarna använder för att finna födokällan. Det är vanligt att specialisten är mera metodisk till skillnad från generalisten som ”slarvar” och enkelt väljer att gå över till en annan typ av födokälla. Det hela handlar om vilken mängd energi metoden ger i jämförelse med den energi som krävs vid sökandet. När denna bild överförs på hackspettarna borde tretåig vara mera anpassad, dvs bättre på att finna exempelvis barkborrar.

 

Inom fågelskådarkretsar har vi ofta diskuterat om fläkningar av bark utförs av tretåig eller av båda spettarna. Vissa påstår att tretåig fläker framför allt granstammar oftare för att komma åt barkborrar och en hel del andra insekter som lever under barkskiktet. Det råder dock stor brist på kunskap om fläkningar och om det finns artspecifika skillnader.

  • Fläker tretåig mera ofta (frekvens) än större?
  • Börjar den längre ned på stammen (mönster)?
  • Hur ser bilden ut på tall och björk?

Tretåig hackspett är en av de arter som EU listar i samband med fågelskydds-, art- och habitatsdirektivet, vilket innebär att den har stor betydelse i bevarandearbetet. Även om regeringen väljer att försämra på nationell nivå har arten ett skydd på EU-nivå. Det är därför synnerligen viktigt att vi fågelskådare kan identifiera lokaler och samtidigt kvalitetssäkra observationerna. Självklart ska dessa läggas in på Artportalen.

 

HJÄLP oss att under året studera tretåig!

Var noga med att notera hur den rör sig vid födosök, vilket träd den nyttjar och vilken sökbild den använder. Tag gärna foton på såväl hackspetten som på de träd den söker föda i. Tänk också på att större hackspett använder savsug, fläkning etc så var observant på och dokumentera också denna art. Materialet, foton etc kan sändas till undertecknad.

 

Åke Persson
ake.k.persson@gmail.com

 

Ut i skogarna!  

Dela gärna!

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish