2 februari, 2020

KUNGSÖRN

Drygt 60 fågelintresserade samlades på Fornby Folkhögskola i Borlänge för att lyssna på Börja Dahléns föreläsning om kungsörn.


Börjes föredrag och bildvisning var mycket intressant och gav, oss som var där, intressant kunskap om kungsörnen i Dalarna och Sverige och om DOFs projekt kungsörn Dalarna. Att Börje sedan kryddade sin faktaspäckade föreläsning med både historier från verkligheten, historik och humor — och fina bilder — gjorde det hela ännu bättre.


Börja började med att informera om kungsörninventeringens historik i Sverige och Dalarna och varför vi egentligen håller på med kungsörnsinventering. I Dalarna började det i 1959 och sedan 1964 har man gjort årliga inventeringar. 2003 ändrades inventeringsmetodiken och det har bland annat gjort att vi i Dalarna har hittat många fler revir.


Börja fortsatte att berätta hur inventering av kungsörn går till och vad de hittat i kungsörnbona för att se vad kungsörnen äter. Skogshare och skogshöns är vanligast på meny, men i stort set äter de vad de kan komma över och de äter även ass.
Börja berättade om de många hot som örnarna utsätts för. 89 % av dödligheten är av mänsklig påverkan och endast 11% är av naturliga orsaker.


Förutom bilder på kungsörnar visade Börje också många bilder på antalet revir samt häckningsframgångar för örnarna och konstaterar att populationen är ganska stabil, men att häckningsframgångarna varierar och att man måste ha tålamod när man analyserar resultaten och se utvecklingen över lång tid. 2019 har varit ett bra år.

 

Läs mer om kungsörn på

TACK

Sammanfattningsvis kan jag säga att detta var en mycket bra föreläsning som gav oss mycket kunskap och stimulerade intresset för fåglar ännu mer—samtidigt som det gav en bild av hur DOF, tack var ideella entusiaster, jobbar för att uppfylla målen om att stimulera fågelintresset, öka kunskapen om fåglar samt jobbar för att påverka myndigheter och organisationer när det gäller fågelskydd.


Ett stort tack till Börja och förstås till hela kungsörnsprojektet.
Längre rapport från mötet och projektrapport för 2019 kommer i nästa nummer av DOFs medlemstidning som kommer i mars.

 

Svend Svarrer

Dela gärna!

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish