1 oktober, 2019

Sträckskådning i helgen!

I samband med Eurobirdwatch den 5-6/10 är vi några skådare som vill uppmana till att skåda flyttande fåglar över landskapen Dalarna, Gästrikland och Västmanland.

 

I dessa tider med utökad vindkraftsprojektering är det bra att vi får bättre kännedom om våra flyttfågelstråk. Redan nu har vi viss kunskap som är användbar men frågan är hur väl de kända stråken ligger fast vid olika vindriktningar?

 

Alla fåglar som uppenbart sträcker någon av dagarna från gryning till kl 14:00 är av särskilt intresse. Större fåglar som rovfåglar, sjöfåglar och tranor är extra intressanta då vi teoretiskt kan se samma fåglar från flera platser utmed dess väg ner över landet.

 

Från en bra observationsplats kan man normalt täcka in två till tre fågelstråk av nämnda artgrupper. På längre håll kanske ytterligare något stråk kan täckas in av stora fåglar som t ex tranor. Notera även att t ex fjällvråk har en lite udda sträckriktning som normalt korsar de övrigas stråk.

 

Rapportering sker som vanligt i Artportalen. För observationer som går att följa: stora flockar, andra typiska fynd eller noggrant räknad flock/plog, rapportera dem gärna med exakt klockslag då de passerar angiven lokal samt ange sträckriktning så gott det går. Totala sträcksummor är också viktiga liksom grov start och stopptid helst för alla följbara arter. Ange gärna i kommentarsfältet om tid för ev. sträcktoppar samt var tyngdpunkt av summan passerade lokalen (väst, öst eller rakt över). Bra också om några kan smyga in en liten beskrivning av väder i en kommentar per lokal.

 

Alla kan alltså här göra en insats. En ”liten” observation av exempelvis 16 sädgäss sträckande mot söder, den 5/10, kl 10:23, över centrala Hedemora är ett strå till stacken!

 

Vädret för helgen ser i nuläget bra ut: Kalla nätter och nordanvind. Det här är förutsättningar för hög omsättning på flyttfåglarna och det kommer nog gå undan i luften.

 

Slit i fält!

Dela gärna!

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.