11 mars, 2024

Årsmötet 2024 - skåda med öronen

Den 10 mars samlades drygt 45 DOF-medlemmar på Fornby Folkhögskola i Borlänge för att delta i DOFs årsmöte. Ordförande Stig-Åke Svenson öppnande mötet och hälsade alla varmt välkomna och speciellt välkomnades dagens föreläsare Teet Sirotkin.

 

Traditionella årsmöteshandlingar
Sedan genomfördes de traditionella årsmöteshandlingarna smidigt och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året. Till styrelsen omvaldes tre ledamöter och ordförande.

Årsmötet beslutade om oförändrad medlemsavgift och Stig-Åke informerade kort om verksamhetsplanen.

 

Valberedning
Leif Berglund och Bertil Helmersson lämnade valberedningen efter flera års arbete och avtackades med blommor, ja i alla fall Bertil. Leif var inte med på mötet och får avtackas vid ett senare tillfälle. Leif Carlberg tog över ansvaret som sammankallande för valberedningen och tre nya valberedare valdes.

 

Kedjan
Svend Svarrer presenterade styrelsens förslag att DOF ska ansluta sig till `Kedjan, BirdLife Sveriges integrerade medlemskap för regionala föreningar—och årsmötet beslutade enligt styrelsens förslag. För att beslutet kan verkställes behövs även en stadgeändring och Stig-Åke Svenson presenterade styrelsens förslag till stadgeändring. Årsmötet beslutade även nu att bifalla styrelsens förslag. En stadgeändring måste beslutas på två medlemsmöten och kommer en andra gång att tas upp på höstmötet i november. Läs mer om förslagen i kallelsen till årsmötet här på hemsidan.

 

Upprop från RRK
RRK har fått ett upprop angående häckande fåglar på tak. Kolla vilka arter som häckar på tak och rapportera till Artportalen. Skriv i kommentarsfältet vad det är för fågel och hur taket ser ut. Man tror att fenomenet har ökat och nu vill man undersöka hur det egentligen ser ut. Berätta gärna även om tidigare häckningar som nu inte längre äger rum.

Fika och mingel
Efter årsmötet var det dags för det traditionella fika och minglet. Fikapausen var extra lång denna gång då det även fanns möjlighet att köpa tornseglarholkar. Tack som vanligt till Tunabygdens fågelklubb.


Text och foto

Svend Svarrer

Skåda med öronen
Efter fika var dags för årets föredrag, denna gång med Teet Sirotkin som pratade om fågelläten och att spela in samma. Jag brukar skriva att det är svårt att återge föredrag och denna gång är det mer sant än vanligt.

Teet spelade nämligen upp läten på många olika fåglar och att återge detta i text är i princip omöjligt i alla fall för mig. Men det var mycket spännande och intressant och till och med kul.

Teet började med att prata om och visa olika instrument för att spela in och tolka fåglarnas olika läten. Sedan fortsatta han med att spela upp både vanliga och ovanliga  läten för  ugglor, hackspettar, korsnäbbar, olika sångare och rariteter.

Intressant var också att trots att man knappt kunna skilja på vissa läten med öronen, så var det hur tydligt som helst, när man visade upp lätet i datorn, att ”se” skillnad på de olika fåglars läten.

 

TACK
Stig-Åke tackade Teet med boken om Odinsvalan, dvs svarta storken och årsmötet tackade med en varm applåd.

 

 

Dela gärna!

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.

sv_SESwedish