Här kan du läsa mer om vilka cookies som sätts.
Sjöfågeltaxering
Sjöfågeltaxering
Beskrivning
Olika metoder
Kan bestå av endast en räkningspunkt eller ett antal mellan 1-20. Ingen bestämd tid vid varje punkt. Räkna tills du rimligtvis har fått med alla arter och individer vid punkten. Storleken, åtkomstmöjligheter och överblick av aktuellt område bestämmer antalet räkningspunkter. Punkterna ska vara samma fortsättningsvis varje år.
Egentligen samma sak som punktrutt. Vid denna räkning får man utöka tiden vid denna ”punkt”, kanske minst en ½-timme för att täcka in ett större område som det blir vid räkning från ett fågeltorn. Meningen med denna ”metod” är att göra ”sjöfågeltaxeringen” lite mera populär bland fågelskådare. Vi besöker ju alltid ett fågeltorn någonstans och säkert skriver vi ner vad ser. Nu kan vi direkt bidra med siffror till fågelövervakningen.
Innebär att man längs en slinga runt t.ex. en våtmark fortlöpande räknar de fåglar som dyker upp efter hand som man rör sig. Du stannar där det behövs, för att se och lyssna, men inte vid bestämda punkter. En slinga har heller ingen bestämd längd. Detta är en något mer krävande inventering, då man måste bedöma t.ex. om det är en ny fågelindivid du ser och som du kanske nyss räknade. Samma slinga används varje år och alla rutter eller fågeltorn ska koordinatsättas och för detta finns en ganska enkel metod som beskrivs i information på Svenskfågeltaxerings hemsida, se adress nedan. Detta är ju något som behöver göras endast en gång för rutten eller punkterna.
Vill du bli "sjöfågelinventerare"?
Sidansvarig, kontaktperson och regional samordnare för Sjöfågeltaxeringen i Dalarna
Kontakta Lars-Erik Nilsson, Borlänge