Sjöfågeltaxering

Sjöfågeltaxering

Storskrakar vid Fänforsen i Gagnefs kommun. Foto: Glenn Costello
SOF-BirdLife och Svensk fågeltaxering har gemensamt tagit fram en ny inventeringsform av sjöar/våtmarker och som kommer att benämnas Sjöfågeltaxeringen.

Beskrivning

Sjöfågeltaxeringen ska till större delen bygga på synobservationer med handkikare och tub, snarare än hörselobservationer av revirhävdande fåglar.Inventeringen omfattar alla typer av våtmarker som sjöar, vattendrag, småvatten, strandängar och kuststräckor – dock inte myrar och mossar då de täcks in av standardrutterna.
 
Fågelarter som omfattas är de arter som är knutna till vatten och våta miljöer samt rovfåglar, men inte tättingar, dvs lommar, doppingar, hägrar, skarvar, änder, tranor, sumphöns, vadare, måsar, tärnor och rovfåglar.
 
Det är meningen att ”inventerandet” ska vara lite lättare än andra inventeringar och därmed locka nya personer att ta del aktivt av pågående fågelövervakning och det finns inget krav på att samma person måste fortsätta varje år, däremot går det att tillsammans med någon dela på en inventering.

Olika metoder

Vill du bli "sjöfågelinventerare"?

Har du inte inventerat tidigare, men tycker att du känner igen de flesta fåglar är detta något för dig att pröva på.  Kanske tillsammans med någon kunnigare skådare och kanske sedan fortsätta själv. Det går bra att ”boka” lokaler redan nu för nästa års inventering.
Hör av er till Lars-Erik med anmälan eller frågor.
Beskrivning, rapportblanketter med mera finns på Svensk fågeltaxerings hemsida.
 
Mer allmän information finns på BirdLifes Sveriges hemsida.

Sidansvarig, kontaktperson och regional samordnare för Sjöfågeltaxeringen i Dalarna

Lars-Erik Nilsson, Borlänge

0243-22 37 47, 070-303 19 05

sv_SESwedish