Raritetsrapport

Raritetsrapport

Ökensångaren i Borlänge 2016. Foto: Yngve Johansson

För att säkerställa kvalitén av observationer av t ex sällsynta och/eller svårbestämda arter, fynd av vanliga arter på udda plats eller tidpunkt eller i ovanligt stora mängder – behövs att observationen beskrivs i en raritetsrapport. Det är RRKs uppdrag att bedöma när en raritetsrapport måste skrivas.

Kolla om du måste skriva raritetsrapport

Mina sidor på Artportalen hittar du din lista Fynd för validering  och där ser du om du har observationer som kräver att du fyller i och skickar in en raritetsrapport till RRK. Du behöver inte skriva någon rapport bara för att tömma din skuldlista om du vet att andra skrivit en rapport och om du inte har fler uppgifter att tillföra. Som regel är det bara upptäckaren som behöver skriva rapport på en fågel som observerats av många. Så även om polyglottsångaren dyker upp på Nisse Hults skuldlista behöver inte han, eller alla andra, också skriva en raritetsrapport. Ibland kan det dock vara bra om några fler lämnar in raritetsrapporter. Det kan ju vara så att skådare ”A” inte såg alla karaktärer som skådare ”B” och ”C” såg.

 

När RRK sammanställt årets rapporter ska din observation försvinna från din lista i Fynd för validering även om du inte skrivit någon rapport.

 

Om du inte lämnar in en beskrivning i form av raritetsblankett av en art eller ras som kräver det, underkänner RRK den observationen den 31 januari året efter.

 

Läs mer om Godkänt eller underkänd rapport.

Viktigt att fylla i:

  • utförliga beskrivningen av fågeln
  • hur lång tid var observationstiden
  • observationsavstånd
  • typ av optik
  • väder- och ljusförhållanden
  • erfarenhet av den aktuella arten och liknande arter
  • förväxlingsrisker och samt hur dessa har uteslutits
sv_SESwedish